+32 477 20 12 15 info@decocity.be

Link artikel: Made in Mechelen 9/12/2015

De gemeente Sint-Katelijne-Waver heeft sinds kort kerstverlichting die aangedreven wordt door zonne-energie. Bloemen Michiels klopte voor technologisch advies aan bij de bacheloropleiding Elektronica-ICT van Thomas More Campus De Nayer. Zo zijn dertig kerstbomen gerealiseerd, die voorzien worden van een zonnepaneeltje om ze te verlichten.

De vraag voor de ontwikkeling van zongestuurde kerstverlichting kwam van Bloemen Michiels uit Sint-Katelijne-Waver. Zij leveren bloemenkorven die het straatbeeld opfleuren. De korven hangen veelal aan lantaarnpalen, maar worden in de winter vervangen door winterbeplanting. Op de plaats van de bloemenkorven hangen nu kerstboompjes die verlicht worden dankzij zonnepaneeltjes. “De gemeente Sint-Katelijne-Waver heeft een driejarig contract met ons om hen zomer en winter van bloemen te voorzien”, vertelt zaakvoerder Marleen Michiels. “De haken waar in de zomer korven aanhangen, wilden we ook in de winter gebruiken voor versiering. Onze boompjes zijn namaak en hangen hoog dus zijn niet heel vatbaar voor vandalisme. Bovendien zijn ze milieuvriendelijk want ze werken volledig zelfstandig op zonne-energie en er moeten geen bomen gekapt worden.”

 

De ontwikkeling gebeurde volledig in een van de Mechelse campussen van de Thomas More hogeschool in Sint-Katelijne-Waver. “Onze bacheloropleiding elektronica-ICT is toch een drie tot vier maanden bezig geweest met vooronderzoek en ontwikkeling”, vertelt Martine Taeymans, directeur marketing en communicatie. “Een mooi project, met een heel concreet resultaat waar veel mensen van kunnen meegenieten. Dat is de sterkte van ons technologie-onderwijs en praktijkgericht onderzoek op Campus De Nayer.”

De gemeente Sint-Katelijne-Waver krijgt nu de primeur met 30 kerstboompjes aangedreven door zonne-energie op onder andere de Markt en in de Lemanstraat. “We zetten als gemeente graag in op duurzaamheid. We zijn dan ook zeer trots op het resultaat, te meer daar dit mee tot stand is gekomen door studenten van de Katelijnse campus De Nayer van Thomas More”, besluit burgemeester Kristof Sels.