+32 477 20 12 15 info@decocity.be

Link artikel: Nieuwsblad 10/11/2015

MECHELEN / SINT-KATELIJNE-WAVER –
 

De studenten elektronica en ICT van de Thomas More hogeschool hebben kerstverlichting ontwikkeld die aangedreven wordt door zonne-energie. De gemeente Sint-Katelijne-Waver krijgt daardoor deze winter dertig kerstbomen die voorzien worden van een zonnepaneeltje.

De vraag voor de ontwikkeling van zongestuurde kerstverlichting kwam van bloemen Michiels, een bedrijf uit Sint-Katelijne-Waver dat bloemenkorven levert die het straatbeeld opfleuren. De korven hangen veelal aan lantaarnpalen, maar worden in de winter vervangen door winterbeplanting. Op de plaats van de bloemenkorven komen vanaf 7 december kerstboompjes die verlicht worden dankzij zonnepaneeltjes.

De ontwikkeling en het onderzoek gebeurde volledig in een van de Mechelse campussen van de hogeschool in Sint-Katelijne-Waver. “De studenten zijn zowat vijf maanden met de ontwikkeling bezig geweest”, vertelt Martine Taeymans, directeur marketing en communicatie. “Ze werden van begin tot einde betrokken in het onderzoek.” Het resultaat is deze winter te bewonderen in Sint-Katelijne-Waver, waar goed dertig kerstbomen met zonnepanelen in het straatbeeld zullen opduiken. Bedoeling was om er 100 te installeren, maar de productietijd, die toch 3 tot 4 maanden in beslag neemt, was te kort.”

“De gemeente Sint-Katelijne-Waver heeft een driejarig contract met ons om hen zomer en winter van bloemen te voorzien”, vertelt zaakvoerder Marleen Michiels. “De haken waar in de zomer korven aanhangen, wilden we ook in de winter gebruiken voor versiering. Onze boompjes zijn namaak en hangen hoog dus zijn niet heel vatbaar voor vandalisme. Bovendien zijn ze milieuvriendelijk want ze werken volledig zelfstandig op zonne-energie en moeten er geen bomen gekapt worden. Sint-Katelijne-Waver krijgt deze winter de primeur, maar we willen het product wel verder blijven ontwikkelen zodat we het vanaf volgend jaar ook in andere gemeenten kunnen gebruiken.”