+32 477 20 12 15 info@decocity.be

Link artikel: Thomas More 8/12/2015


De bacheloropleiding Elektronica-ICT van Thomas More Campus De Nayer heeft kerstverlichting ontwikkeld die aangedreven wordt door zonne-energie. Dit gebeurde op vraag van Bloemen Michiels, die bij de opleiding aanklopte voor technologisch advies. De gemeente Sint-Katelijne-Waver krijgt daardoor deze winter dertig kerstbomen die voorzien worden van een zonnepaneeltje. De bomen zijn sinds maandag 7 december te bewonderen op o.a. de Markt en in de Lemanstraat.

De vraag voor de ontwikkeling van zongestuurde kerstverlichting kwam van Bloemen Michiels, een bedrijf uit Sint-Katelijne-Waver dat bloemenkorven levert die het straatbeeld opfleuren. De korven hangen veelal aan lantaarnpalen, maar worden in de winter vervangen door winterbeplanting. Op de plaats van de bloemenkorven komen vanaf 7 december kerstboompjes die verlicht worden dankzij zonnepaneeltjes.

De ontwikkeling gebeurde volledig in een van de Mechelse campussen van de hogeschool in Sint-Katelijne-Waver. “Onze bacheloropleiding elektronica-ICT is toch een 3 tot 4 maanden bezig geweest met vooronderzoek en ontwikkeling”, vertelt Martine Taeymans, directeur marketing en communicatie. “Een mooi project, met een heel concreet resultaat waar veel mensen van kunnen meegenieten. Denken én doen, dingen ontwikkelen én maken, dat is de sterkte van ons technologie-onderwijs en praktijkgericht onderzoek op Campus De Nayer. “

“De gemeente Sint-Katelijne-Waver heeft een driejarig contract met ons om hen zomer en winter van bloemen te voorzien”, vertelt zaakvoerder Marleen Michiels. “De haken waar in de zomer korven aanhangen, wilden we ook in de winter gebruiken voor versiering. Onze boompjes zijn namaak en hangen hoog dus zijn niet heel vatbaar voor vandalisme. Bovendien zijn ze milieuvriendelijk want ze werken volledig zelfstandig op zonne-energie en moeten er geen bomen gekapt worden.”

De gemeente Sint-Katelijne-Waver krijgt nu de primeur met 30 kerstboompjes aangedreven door zonne-energie op o.a. de Markt en in de Lemanstraat, en is daar erg opgetogen over. “We zetten als gemeente graag in op duurzaamheid. We zijn dan ook zeer trots op het resultaat, te meer daar dit mee tot stand is gekomen door studenten van de Katelijnse campus De Nayer van Thomas More. Zo zie je dat kwaliteitsvol onderwijs de sleutel is naar een mooiere toekomst”, besluit burgemeester Kristof Sels.